top of page
Szín- és bábművészet

Kiknek ajánljuk szín- és bábjáték tanszak csoportjaink? Természetesen elsősorban azoknak a gyerekeknek, akik szívesen beszélgetnek és játszanak osztálytársaikkal, barátaikkal. Könnyen megfogalmazzák és elmesélik, mi történt velük és nagy fantáziával tervezik el játékaikat. Számukra a csoportbeli munka további lehetőséget ad kommunikációs képességeik fejlesztéséhez. Ugyanakkor azoknak a gyerekeknek, akik jelenlegi közösségiekben (iskolai- és családi) nem tudnak elég sikerélményhez jutni, szintén nagy lehetőséget jelent a közös színházi munka. A 6-10 éves korosztály számára kezdő csoportokat indítunk, a 10-18 évesek pedig már a működő csoportjainkba tudnak bekapcsolódni, korosztályuknak megfelelően. Mivel a színházban minden művészeti ág megjelenik, ezért szeretettel várjuk azokat a gyerekeket is, akik a zene a tánc vagy a képzőművészet területén már szereztek jártasságot akár iskolai, akár művészeti iskolai tanulmányaik során, de új utakat is szeretnének kipróbálni. Színházi műhelyünk 1986 óta működik, tanítványaink közül sokan színház- és filmrendezők, színészek, ezért a csoportjainkban gyakran folyik szereplőválogatás produkciókhoz, filmekhez. Az ezeken való részvétel természetesen nem kötelező. Szülők, nagyszülők részvételére is számítunk a kreatív szakmai munkában, szervezésben, jelmez- és díszletkészítésben vagy esetleg abban hogy segítsenek gyűjteni a szekrényben régen lapuló ruhákat, jelmezeket, feleslegessé vált használati tárgyakat. 

Mi az alapja a csoportban folyó tevékenységnek? A gyerekek az iskolai tantárgyak követelményeitől teljesen eltérő képességeiket mutathatják meg és fejleszthetik (kommunikáció, szervezés, metakommunikáció, együttműködési készség, felelősség tudat).

Az első hónapok az ismerkedéssel, játékkal és a későbbi munkafolyamat konvencióinak kialakításával telik. Januárban a  gyerekek meghívott vendégei nyitott foglalkozáson tekinthetnek be a műhelymunkába. Februártól júniusig a csoport már egy rövid bemutatóval is készül, korosztálytól függetlenül. Iskolánk színházi műhelyét olyan alkotók hozták létre 1986-ban, akik a színház alapvető megújításában gondolkoztak. Olyan alternatív pedagógiai programot dolgoztak ki, amibe a gyerekek már hat éves kortól betudtak kapcsolódni. Az iskolában folyó képzések legnagyobb erőssége, hogy a csoportok minden évben részt vesznek a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozón, ahol rendszeresen arany, ezüst és bronz minősítésű előadásokat mutatnak be.

bottom of page